Welkom

Deze pagina's geven informatie over de koloniŽn van de Maatschappij van Weldadigheid in het begin van de negentiende eeuw. Ze horen bij de vier boeken die ik daarover geschreven heb, zie hieronder. Voor mensen die hier per ongeluk zijn terechtgekomen en geen flauw idee hebben waar het allemaal over gaat, is er een korte toelichting over de Maatschappij van Weldadigheid (verder 'de Maatschappij'), met eronder enkele links naar andere sites. Ook handig voor scriptieschrijvers die niet een heel boek willen lezen.

Navigeren door deze pagina's werkt met de witte teksten bovenaan. Via 'Over de Maatschappij' en 'Kolonisten' zijn a-l-l-e pagina's bereikbaar. Daarna volgen vier verwijzingen naar bij de boeken horende informatie, maar dat staat ook hieronder.
Zoek je een bepaalde koloniebewoner? Kijk bij Kolonisten. Als die daar niet bij staat, kun je nog de zoekmachine proberen.

Ik hoop dat het interessant gevonden wordt. Voor aanvullingen, tips, verbeteringen sta ik altijd open. Klik daarvoor rechtsboven op 'Reacties'. Dit is work-in-progress, er komen steeds bladzijden bij, ik ben nog lang niet klaar.

Met vriendelijke groet,
Wil Schackmann
De proefkolonie, dertiende druk, gaat over de eerste schreden van de Maatschappij. In 1818 doet zij 'eene eerste proeve' met het 'opbeuren' van verarmde landgenoten in de nieuwe kolonie Frederiksoord.

Zie bij AtlasContact. Bij het boek horen een aantal pagina's met een inhoudsopgaaf plus recensies van het boek, reacties van lezers, te geven lezingen, een verantwoording van de gebruikte bronnen en tenslotte een omvangrijke afdeling met extra informatie.

bedelaarskolonie

De bedelaarskolonie, derde druk, gaat over het eerste landelijk gesticht voor bedelaars op de Ommerschans. Vanaf de oprichting in 1822 tot zo lang het een kolonie blijft, december 1859. 

Zie bij AtlasContact. Bij het boek hoort ook een eigen site, www.debedelaarskolonie.nl, met daarop oa recensies, een greep uit reacties van lezers, en een overzicht van lezingen. Bovendien de verantwoording van voor het boek gebruikte bronnen en citaten en ook hier is een afdeling extra informatie.

kinderkolonie

De kinderkolonie, vierde druk, behandelt het ontstaan van de kolonie Veenhuizen. Drie grote gestichten, gebouwd in 1823-1825, voor de huisvesting van vierduizend weeskinderen.

Algemene informatie over het boek staat op de site van uitgeverij Atlascontact, de verantwoording van gebruikte archiefstukken is hier te vinden en elders op de site staat extra informatie. over de wezenopvang in Veenhuizen.

strafkolonie

De Maatschappij wil niet alleen de materiŽle nood van de armen lenigen, ze wil hen ook verzedelijken en beschaven. Hoe dat in zijn werk gaat, staat beschreven in De strafkolonie, verschenen juni 2018.

Zie bij AtlasContact. Elders op de site staat de verantwoording van voor het boek gebruikte bronnen. Geleidelijk vult zich die pagina met wat extra informatie, zoals de in het boek voorkomende namen en plaatsen. De in het boek beschreven tuchtzittingen zijn inmiddels allemaal via deze pagina te bereiken.


Voor geÔnteresseerden is misschien leuk een tochtje langs de diverse omslagen die de boeken gehad hebben.

proef1
proef2
proef3
bedelaars1
bedelaars2
bedelaars3
kinderen1
kinderen2
strafniettransparant


En voor de openingspagina van mijn thuispagina klik hier.