Naar het overzicht
van Veenhuizense weeskinderen



De eerste deserteurs uit de geschiedenis van de kindergestichten

De opvang van weeskinderen in Veenhuizen begint met de oudere kinderen van het Aalmoezeniersweeshuis te Amsterdam, die middels het netwerk van vertrouwenspersonen in den lande zijn uitbesteed bij boeren. Zie de opsomming op deze pagina voor de aankomst op donderdag 19 februari 1824 vanuit Wageningen en op vrijdag 20 februari 1824 vanuit Tiel en Heemse.

Sommige van de nieuwkomers hoeven er niet lang over na te denken. Zondag 22 februari lopen er drie weg, die maandag nog eentje en dan zaterdag weer twee. Die ontvluchtingen worden gemeld op de pagina's 13-14 en 18 van De kinderkolonie. Alle zes de snelle beslissers staan op de eerste lijst van het Aalmoezeniershuis met het hieronder gemelde volgnummer.

Alle zes zullen ze voorgoed weg blijven. Dat betekent dat er maar weinig informatie over hen in het archief van de Maatschappij van Weldadigheid te vinden is. Ze staan allemaal in het stamboek van Veenhuizen-1 met invnr 1571, klik hier, op volgorde van weesnummer, maar daar staan maar heel weinig gegevens. Wat er bekend is van de zes, in volgorde van vluchtdatum:

Hendrik Stalman

● Hendrik Stalman of misschien Halman zou zijn geboren in 1807. Volgnummer op de lijst van het Aalmoezeniershuis is 145. Volgens die lijst is hij schoenmaker. Weesnummer is 2. Aankomst vanuit Wageningen 19 februari, desertie 22 februari.

Franciscus Stephanus Burghards

● Franciscus Stephanus Burghards zou zijn geboren in 1810. Volgnummer op de lijst van het Aalmoezeniershuis is 90. Volgens die lijst is hij linnewever. Weesnummer is 32. Aankomst vanuit Tiel 20 februari, desertie 22 februari.
NB: zes dagen later komt vanuit Arnhem zijn vermoedelijke oudere broer binnen: Johannes Hendrikus Burghards. Hij zou zijn geboren in 1805. Volgnummer op de lijst van het Aalmoezeniershuis is 6. Weesnummer is 101. Hij blijft twee maanden in het gesticht tot hij op 30 april 1824 als 'milicien' vertrekt om in dienst te gaan. Over zijn oproep gaat deze brief.

Jan Gerrit Catoen

● Jan Gerrit Catoen zou zijn geboren in 1807. Volgnummer op de lijst van het Aalmoezeniershuis is 91. Weesnummer is 33. Aankomst vanuit Tiel 20 februari, desertie 22 februari.

Frans Baars

● Frans Baars zou zijn geboren in 1808. Volgnummer op de lijst van het Aalmoezeniershuis is 124. Weesnummer is 60. Aankomst vanuit Tiel 20 februari, desertie 23 februari.

Johannes Baak

● Johannes Baak zou zijn geboren in 1805. Volgnummer op de lijst van het Aalmoezeniershuis is 146. Weesnummer is 3. Aankomst vanuit Wageningen 19 februari, desertie 28 februari.

Cornelis Boekhoven

● Cornelis Boekhoven zou zijn geboren in 1807. Volgnummer op de lijst van het Aalmoezeniershuis is 160. Weesnummer is 16. Aankomst vanuit Wageningen 19 februari, desertie 28 februari.