Naar het overzicht
van stukken over de proefkolonie

Johan Weender en familie in de stamboeken en hun verdere geschiedenis voor zover het op de kolonie speelt


Het gezin staat in een stamboek
van 1823 tot juni 1825 dat in te slechte conditie verkeert om in de studiezaal te raadplegen, maar dat ik wel een keer op foto heb gezet:


Dat is hoeve 32 en dat is het ook nog als op grond van dit besluit alles per 1 juni 1825 opnieuw is ingedeeld. Zie de locatie van de hoeve op dit kaartje.

Ze staan vanaf dan als bewoners van die hoeve in de stamboeken Frederiksoord met de invnrs 1346 en verder. Daarvan zijn scans, zie helemaal bovenaan de pagina hoe die scans te bereiken zijn.


De stamboom van Grietje van Voorst-weduwe Weender, die officieel van voren Margrieta blijkt te heten, is te vinden op Kwartierstaat Janny Witting, waar zij nummer VIII-d heeft.

Na de dood van haar man hertrouwt ze augustus 1825 met Abraham Smit:
Vledder, huwelijksakte, 20 augustus 1825, aktenr. 11
Bruidegom: Abram Hermens Smit, gedoopt te Zaltboemel op 22 06 1760; weduwnaar van Aagje Keg, zoon van Harm Abrams Smit en Maria Schelkens.
Bruid: Grietje van Voorst, gedoopt te Zaandam op 14-08-1772; weduwe van Joannes Weener, dochter van Jan Pietersz van Voorst en Grietje Jochems.

Zij overlijdt 19-03-1839 op de kolonie.

Alle betrokkenen bij het gezin blijven op de kolonie of in ieder geval in de buurt.

Jongste dochter Grietje trouwt met een zoon van de weduwe Richmond en wordt ook koloniste. Als haar moeder bejaard is komt die bij hen tot haar dood in huis. Grietje en echtgenoot Jan Joseph Richmond behoren eind negentiende eeuw tot de eerste bewoners van de ouderenvoorziening van de Maatschappij (zie Proefkolonie bladzijde 370) en overlijden daar.

Eennajongste dochter Susanna trouwt met kolonistenzoon Puper of Pieper uit Bourtange en blijft in Vledderveen wonen.

Oudste dochter Jannetje zal later in Vledder hertrouwen.

Zie ook de archiefstukken over Weender of ga terug naar zijn pagina.