Naar het overzicht
van stukken over de proefkolonie

Klaas Tijmes en familie in de stamboeken en hun verdere geschiedenis voor zover het op de kolonie speeltDochter Aafje trouwt met een zoon van proefkolonist Hogenbrink en zoon Klaas met een dochter van Roelof Zwaan, zie ook hier

Een verhaal van véél later, ook generaties later, overgenomen uit het boek van Albert Piel dat op www.hvavereest.nl staat:
“Op 4 juni 1871 vestigde zich op Dalvoorde, het jonge gezin van Nicolaas Hoogenberk en Roelofje Tijmes. Hoogenberk was koetsier bij Jhr. Junius van Hemert op het landgoed Dalvoorde te Avereest. Het gezin breidde zich uit en achtereenvolgens werden geboren, Aafje, Zientje (geboren te Avereest, 13 september 1876), Pieter, Jan, Nicolaas en Cornelis.
Op 6 juni 188 vertrok het gezin naar de Ommerschans. Hoogenberk werd evenals zijn vader hoevenaar op een kolonieboerderij. Op deze boerderij, genum merd Ommerschans no. 49, Hoeve no. 11, vertrok zich het drama, de moord op het dochtertje van Hoogenberk.
Nog leeft dit droevig gebeuren voort in de gedachten van de oudste bewoners van Ommerschans en omgeving.
Zientje, de tweede dochter van de hoevenaar Hoogenberk, werd mij door een vroegere speelkameraad van haar beschreven, als een voor haar leeftijd flinke, forse meid.
Bij al de kolonisten, die daar dagelijks op de hoeven van Hoogenberk werkten en die zodoende in contact kwamen met de bewoners, was er één, die oneerbare bedoelingen met dit meisje had. Toen zij zich tegen deze aanranding verzette, greep hij een primitief voorwerp, een aardappelmesje en stak haar daarmede in de borst.
Op 15 oktober 1889 werd Zientje Hoogenberk door deze bedelaar-kolonist vermoord. Haar moeder, die haar te hulp kwam, werd ook door de onverlaat bedreigd.
Op het stille kerkhof in de Ommerschans, wijst een eenvoudige steen de plaats aan, waar Zientje rust, Zientje Hoogenberk, vermoord in de laatste dagen, dat de kolonisten in de Ommerschans verbleven.”

Zie ook de archiefstukken over Tijmes of ga terug naar zijn pagina.