Naar het overzicht
van stukken over de proefkolonie

Johannes Tersmetten, proefkolonist

Geboren volgens de kolonieadministratie 10 september 1780 (maar een akte van 13-04-1822 wijst op 1784) te Honselersdijk, aankomst op de proefkolonie 1 november 1818 en dan dus 40 jaar oud. Gezonden door de subcommissie van weldadigheid Den Haag. Vorige beroep onbekend, godsdienstige gezindheid katholiek. Zie over zijn achternaam onderaan.

Getrouwd met:
● Antje Vlierhoek, geboren 20 januari 1777 te Monster (maar de naam is eigenlijk Olierook)

Ze komen aan met de volgende kinderen:
● Maria Sara Jacoba Tersmetten, geboren in 1808,
● Kornelis Tersmetten, geboren 18 augustus 1812, en
● Leendert Tersmetten, geboren 16 oktober 1818.

Op de kolonie komt daar bij:
● Cornelia Tersmetten, geboren 12 april 1822 te Frederiksoord.

Koloniale carrière in het kort:
Goede werkers die in 1823 worden beloond met een grote boerderij bij de Ommerschans. Na een paar jaar zeggen zij echter op.

In De proefkolonie:
Bij naam op de bladzijden 53, 215-216, 219, 323, 352, 381. Verder is hij een van de brandblussers op bladzijde 161 en daarnaast zijn ze natuurlijk bij de beschreven algemene kolonie-gebeurtenissen als feesten en medaille-uitreikingen.

Verdere informatie:
■ vermeldingen van Tersmetten in de archief in de beginperiode;
■ de familie als hoevenaars bij de Ommerschans en hun vertrek van de kolonie.

Opmerkingen:
■ Net als bij de andere proefkolonisten gebruik ik voor de naamspelling de vorm die het vaakst in de archieven van de Maatschappij voorkomt. Een paar keer kwam daar ook de variatie ‘ter Smetten’ voor en die blijkt het meest door het nageslacht te worden gebruikt, zodat zij vooral onder de ‘S’ gezocht moeten worden.
■ Gegevens over zijn voorgeslacht zijn te vinden via deze link.
■ Zijn echtgenote mag dan in de Maatschappij-archieven als Vlierhoek staan, maar dat zal een keer een slordige O geweest zijn, want in werkelijkheid heet zij Olierook. Meer over haar voorgeslacht is te vinden bij deze Olierook-verzameling.