Naar het overzicht
van stukken over de proefkolonie

Adrianus Kranendonk en familie in de stamboeken en hun verdere geschiedenis voor zover het op de kolonie speelt- Ik heb contact met mensen die genealogisch onderzoek naar Kranendonk gedaan hebben. Als je die wilt bereiken moet je mij mailen en dan stuur ik dat door.

- Uit hun gegevens blijkt het geslacht door de eeuwen heen ruim in de spellingsvariaties gezeten te hebben, zoals Cranendonk, Cranendonck, Kraenendonck enzovoort, terwijl er ook afstammelingen als Kraalendonk en Kralendonk bestaan.


Het gezin staat in een stamboek van 1823 tot juni 1825 dat in te slechte conditie verkeert om in de studiezaal te raadplegen, maar dat ik wel een keer op foto heb gezet:


Dat is hoeve 15 en dat is het ook nog als op grond van dit besluit alles per 1 juni 1825 opnieuw is ingedeeld. Dat is de enige plek in de kolonie waar ze zullen wonen, zie de locatie van de hoeve op dit kaartje.

Ze staan vanaf dan als bewoners van die hoeve in de stamboeken Frederiksoord met de invnrs 1346 en verder. Daarvan zijn scans, zie helemaal bovenaan de pagina hoe die scans te bereiken zijn.Zoon Bastiaan krijgt verkering met een dochter van proefkolonist Brandsma.
In 1824 wordt daaruit een meisje geboren die niet lang leeft:
- Vledder, Soort akte: geboorte, Aktenummer: 29
Aangiftedatum: 05-08-1824, kind: Gerherdina Kranendonk, Geslacht: V, geboortedatum: 04-08-1824, geboorteplaats: Frederiksoord (Vledder)
Vader: Bastiaan Kranendonk, Moeder: Wiebrig Brandsma
- Vledder, Soort akte: overlijden, Aktenummer: 18
Aangiftedatum: 11-09-1824, overledene Gerherdina Kranendonk, Geslacht: V, geboortedatum 04-08-1824
Overlijdensdatum: 09-09-1824, Overlijdensplaats: Frederiksoord (Vledder)
Vader    Bastiaan Kranendonk, beroep arbeider, moeder: Wiebrig Brandsma.

In 1826 trouwt de zoon (dus dat dochtertje in 1824 was buitenechtelijk):
Vledder, Huwelijksakte, Aktenummer: 3, 3 juni 1826
Bruidegom: Bastiaan Kranendonk, geboortedatum: 24-06-1801, geboorteplaats: s Gravendeel en Leerambacht, zoon van Adrianus Kranendonk en Adriana Roos
Bruid: Wiebrig Brandsma, geboortedatum: 20-10-1802, geboorteplaats: Van Doniaga (Doniawerstel), dochter van Gerbrand Schelten Brandsma en IJke Jochems

En dat huwelijk was maar net op tijd:
Vledder, geboorte akte, Aktenummer: 32
Aangiftedatum: 28-08-1826
Kind: Gerben Kranendonk, Geslacht: M, geboortedatum: 27-08-1826, Geboorteplaats: Nijensleek (Vledder)
Vader: Bastiaan Kranendonk, Moeder: Wibrig Brandsma

Waarschijnlijk wonen Bastiaan en Wietske in de desperado-kolonie op het Nijensleeker veld. Later worden zij geplaatst als kolonisten en volgen er na de twee voorafgaande nog acht kinderen.

Terwijl Bastiaan de naam Kranendonk in de kolonie hoog houdt, vertrekt de andere zoon (Adrianus) op een gegeven moment. Later woont hij in Hattem en dat is ook de plaats waar vader Adrianus 12-12-1838 overlijdt.

De oudste dochter, Bastiaantje, is voorzover bekend nooit op de kolonie geweest, maar blijkt later ook in de buurt te komen, want ze trouwt 4 mei 1832 te Steenwijk.

De naam Kranendonk valt even op de pagina Amersfoortse ingedeelden: http://www.schackmann.nl/proefkolonie/Archief/Amersfoort.html

Zie ook de archiefstukken over Kranendonk of ga terug naar zijn pagina.