Naar het overzicht
van stukken over de proefkolonie

De verdere geschiedenis van Tjalling Gerrit Gerritsma en familie voor zover het op de kolonie speelt


Het gezin staat in een stamboek van ± 1823 tot juni 1825 dat in te slechte conditie verkeert om in de studiezaal te raadplegen, maar dat ik wel een keer op foto heb gezet:


Dat is hoeve 31 en dat is het ook nog als op grond van dit besluit alles per 1 juni 1825 opnieuw is ingedeeld. Zie de locatie van de hoeve op dit kaartje.

Ze staan vanaf dan als bewoners van die hoeve in de stamboeken Frederiksoord met de invnrs 1346 en verder. Daarvan zijn scans, zie helemaal bovenaan de pagina hoe die scans te bereiken zijn.

Na het overlijden van Gerritsma in 1834 worden drie zoons ook kolonist.

- De oudste, Gerrit Tjalling, trouwt met een dochter van de kolonist Van Os (de opvolger uit Tiel van de in 1820 weggestuurde proefkolonist Hendrik Vos) en neemt de hoeve van zijn schoonvader over. De familie had de lastige gewoonte om de opeenvolgende oudste zonen afwisselend Tjalling Gerrit en Gerrit Tjalling te noemen waardoor ze allemaal wat lastig uit elkaar te houden zijn. Zie ook de vermelding bij Vriezeveners.

- De tweede, Jelle, trouwt op zijn 23ste met een 45-jarige kolonistenweduwe, zie deze pagina op www.schackmann.nl en neemt die hoeve over.

- Zoon Klaas tenslotte neemt de hoeve van zijn ouders over. Twee dochters van hem blijven als kolonistenvrouw en winkeliersvrouw ook op de kolonie.

- Zoon Marten of Martinus trouwt wel een kolonistendochter, maar blijft niet op de kolonie. Zie deze vermelding.

Verder:
- De Gerritsma’s staan ook bij de ‘kolonie-dynastiën’.
- Ik heb contact met mensen die onderzoek naar de familie Gerritsma doen. Als je die wilt bereiken moet je mij mailen via www.schackmann.nl en dan stuur ik dat door.

Zie ook de archiefstukken over Gerritsma of ga terug naar zijn overzichtspagina.