Naar het overzicht
van stukken over de proefkolonie

De verdere geschiedenis van Gerben Scheltes Brandsma en familie voor zover het op de kolonie speelt


Ik heb contact met mensen die onderzoek naar de familie Brandsma doen. Als je die wilt bereiken moet je mij mailen en dan stuur ik dat door. De op de overzichtspagina opgenomen geboortegegevens zijn met die informatie gelijkgetrokken en dus NIET uit de wat dat betreft onbetrouwbare bevolkingsadministratie van de kolonie afkomstig.

Enkele gegevens uit hun informatie:
• Brandsma had eerst met zijn broer Hendrik Scheltes de boerderij voortgezet die hun in 1790 overleden vader huurde op Dunegea (Doniaga) 25/26. Het gaat langzamerhand bergafwaarts met het bedrijf en tussen 1805 en 1811 stopt Gerben ermee. Hij wordt kastelein in Sloten. Ook dat wordt geen succes en dan komt hij via het armenbestuur in Frederiksoord terecht.


Het gezin staat in een stamboek van ± 1823 tot juni 1825 dat in te slechte conditie verkeert om in de studiezaal te raadplegen, maar dat ik wel een keer op foto heb gezet:


Dat is hoeve 6 en dat is het ook nog als op grond van dit besluit alles per 1 juni 1825 opnieuw is ingedeeld. Dat is de enige plek in de kolonie waar ze zullen wonen, zie de locatie van de hoeve op dit kaartje.


Ze staan vanaf dan als bewoners van die hoeve in de stamboeken Frederiksoord met de invnrs 1346 en verder. Daarvan zijn scans, zie helemaal bovenaan de pagina hoe die scans te bereiken zijn.- Dochter Wieske wordt 25-07-1824 ontslagen, hoogzwanger, ze trouwt op 03-06-1826 met Bastiaan, zoon van proefkolonist Kranendonk, wordt 06-11-1828 als koloniste geplaatst, komend uit Nijensleek (vermoedelijk het huttendorp op het Nijensleekerveld), krijgt na die eerste nog 9 kinderen bij Bastiaan en per oktober 1849 komt ook de oma Jikke bij hen wonen tot haar dood in 1858. Wieske zelf overlijdt 30-06-1871 (Steenwijkerwold ovl akte 100).
- Dochter Aagje trouwt met kolonistenzoon F.W. Elstrod of Elstrodt (zie hoeve nr 31 van Wilhelminaoord).
- De twee zoons verlaten op volwassen leeftijd de Maatschappij. Schelte wordt oktober 1835 ontslagen, Joachim maart 1839.

Een hele rijke bron van informatie over de Brandma’s is de site van Ruud Brandsma. Hij heeft ook een prachtig boek gemaakt over de familie, ‘It Brânlân, grond onder de geschiedenis van de familie Brandsma uit Doniawerstal, 1575-2007′, zie daarvoor zijn website.

NB: In de kolonie-archieven staan verschillende andere versies van de geboortedatum van Gerben Scheltes Brandsma, maar uit contacten met lezers die degelijk genealogisch onderzoek naar de familie gedaan hebben komt de op deze pagina’s genoemde datum 29-12-1766.

Zie ook de archiefstukken over Brandsma of ga terug naar zijn overzichtspagina.