Reacties Herinnerns-1

Hieronder staan reacties van mensen op de uitzendingen van Herinnerns-1 op 14 april en (herhaling) 9 september of tips/suggesties voor onze volgende films over dit onderwerp.
Wil: nog invoegen reacties uit file 'Invoegen reacties H1'.



Naam : Jan Koers
E-mailadres : jpkoers@hetnet.nl

beste mensen,
Nu pas even een reactie van mij op de documentaire over Meerland, misschien dachten jullie al: zegt hij er nog iets over?
Ja hoor, ik vond het eerste deel erg mooi en geheel in overeenstemming met mijn gevoel over zulke dingen. Ik kijk met belangstelling uit naar het volgende deel. De video staat klaar....
Groeten en succes Jan P. Koers


Naam : Jan Boven
E-mailadres : janfre.boven@tiscali.nl

Leuke en voor mij die er vlak bij is geboren een leerzame documantaire.
Op deze manier kwam ik erachter dat Eildert Nuis (de eerste medewerker van mijn opa), de vader van Henny Nuis naast de boerderij van mijn grootouders woonde. Mijn vader vertelde dat Nuis een heel eind moest omlopen om 200 meter verder op te komen. Een van de wijken die tijdens de ruilverkaveling rond 1975 zijn gedempt, was daar de oorzaak van.

Niet dat ik een schrijf-gronings expert ben, maar ik heb mijn twijfels over de begintekst.
Overigens zal ik met belangstelling de resterende afleveringen volgen.


Naam : Greet Luursema
E-mailadres : vangogh152@keyaccess.nl

Hallo Wil,
Bedankt voor je tip.
We hebben jullie documentaire gezien en erg genoten. Vanmiddag was er op mijn werk een kleine groep tegenstanders uit het gebied (bijwonen statencommissievergadering) en een aantal had de uitzending gezien en kende de hoofdrolspelers. Wanneer wordt het volgende deel uitgezonden?
Verder had de groep ook veel belangstelling voor de foto's van ons afdelingsuitstapje naar de Blauwe Stad.
Groet Greet Luursema


Naam : Suzanne Bindels
E-mailadres : suzannebindels@hotmail.com

Hoi Wil,
Jammergenoeg lees ik dit mailtje nu pas. Ik ben nieuwsgierig naar die film. Had je graag van feedback voorzien, maar ik hoop dan een volgende keer!
groeten van Suzanne


Naam : lolkje
E-mailadres : lolkje.hoekstra@planet.nl

Hoi Wil,
Ik heb jullie film bekeken, en je wou reacties. Hier is er één.
Allereerst: voor schoonheid een negen. Het zag er echt geweldig uit. Dat shot van een deur in die verlaten boerderij met groene afgebladderde verf was mooi. Jullie vier hoofdpersonages waren ook bijzonder mooi. Echte mensen. Vooral ook hun repetitieve gedrag gaf aan wat er loos was. De oude boeredochter die nu aan intuitieve bloemschikking was begonnen, en die stelde dat ze zich daarin kon uiten. (Vooral dat klankmatig uitgesproken uiten trof me, want dat was in het Nederlands, ze had ook voor uutern of oetern kunnen kiezen.) De vrouw die door al dat struikgewas probeerde te gaan, en terug kwam met dat stukje veen, want dat rook zo lekker naar vroeger. (Valse herinnering en dat wist ze zelf ook wel. "Kun je je voorstellen dat we hier hele zomers zaten?" Geen hond die dat gelooft. Maar mooi is het als iemand zich dat wel zo voorstelt. Nostalgie ten top.)
En die boer die zich verweven weet met zijn grond en turf na vele pogingen weet boven te brengen, met stukjes hout erin. Heul mooi.
En als laatste, en wat mij betreft ook meest indringend, de oude man die op die grond was grootgebracht en altijd een hekel aan het land had overgehouden. Je kunt het wel verheerlijken en het is ook wel mooi, maar het is ook rauw en hard. Het is wezenlijk geen bestaan. De man die wat mij betreft dat hele nostalgische idee van het boerenbestaan zoals het door Geert Mak in "Toen God verdween uit Jorwert" beschreven werd,  om zeep heeft geholpen. Waarvoor hulde en dank. (Stephan Sanders heeft in zijn recensie in het NRC destijds dezelfde twijfel gehuldigd, was ik ook al blij mee. Hulp uit allochtone hoek.) Het was gewoon een leven van niks.
Dus er waren mooie shots gemaakt, mooie hoofdsprekers. Veel was goed. Ook het beginnen met de geinspireerde bloemensteekster was wel mooi, maar volgens mij toch niet erg handig. Ik wist niet zeker of ik nu het goede programma had. En dan kun je wel erg mooi zijn, het kan erg boeiend zijn, en ik was gericht op zoek ook nog eens, ze had in haar eerste zin "Blauwe Stad"moeten laten vallen, echt waar. Nu bleef ik in vertwijfeling. Maar goed, ik bleef. (Kritiekpuntje: Ik mag graag weten waar ik naar kijk, en graag meteen. Komt het niet fluks en groot in beeld, mag het dan op zijn minst auditief wezen. ) Nou ja, dit was dus de opmaat.
Grote kritiek.
Ik volg de Gezinsbode wel wat, ik ben geen ongeinteresseerde burger, of dat houd ik mezelf maar voor, maar het onderwerp gaat mij en vele anderen in Grun niet direct aan. Van de Blauwe Stad wist ik dat er gewoon wat bouwland onder water gezet zou worden. Ik had baat gehad bij een plattegrondje, dit is nu land en dat wordt nu water, want. (En zelfs van de voorgaande zin ben ik niet zeker.) Zeg maar het gewone journalistieke wat waar wie waarom want. Dat had heel kort gekund, was helder geweest. De beelden van al die ambtenaren en minister Pais met blauwe glaasjes waren nu ook wel erg tegendraads. "Dit is door de overheid beslist, iedereen is diep verdrietig en die klootzakken zijn gewoon verrot!" . Ik had erg graag wat mee willen krijgen, kort en bondig, over het hoe en wat van de blauwlegging. Die Pais had er wel uit gekund. Voegde niets toe. Ik begreep haar zowiezo niet, de auditieve kwalititeit was naatje. Iets van: Doe je best, ook al willen ze het niet.
Wat ik ook wel weet is dat veel, veel mensen in Nederland tegen waren op het wetje van Van Houten. Het Wetje dat ervoor gezorgd heeft dat kinderarbeid aan regels gebonden werd. Voortschrijdend inzicht heet dat. Inzake de Blauwe stad geldt zoiets ook, denk ik. We zullen over vijftig jaar weten wat wijsheid was. (En : voor de duidelijkheid, ik sta aan de kant van de overheid. Mijn roots zijn voor de helft rijke kleiboeren uit Friesland. Ik ken de verhalen van de arbeiders ook. Da's me andere helft. Ik ben niet van het nostalgische, maar hou wel van gezelligheid.)
Dus, jullie mensen waren heel oprecht, maar ik trof te weinig gedegen weerwoord of motivatie. Ik kreeg geen blikje in de toekomst, hoe is het nu, hoe gaat het worden. Nu leunde het te zeer naar : "Ja, het overkomt je maar, hè". Enge uitspraak trouwens. Mooi dat die erin zit.
Dusseh, even wat meer journalisitieke inbreng zou jullie volgens mij tot goddeloze hoogte kunnen brengen. De schoonheid, en veeeel ervan, was al aanwezig.
Ennuh, ook mijn complimenten voor dat ongetwijfeld mooie gedicht aan het begin, na het intro door de bloemschikster, maar ik kende dat ene cruciale woordje niet. Het kon wat mij betreft paardestal betekenen, maar ook wind uit het zuid-westen. Ik wist het gewoon nait. Maar goud waas't wel.
Toch, als alles voor de regio op deze manier gemaakt werd, keken er meer mensen, en werden we beter geinformeerd. Kreeg Stad meer binding met het Ommelaand. Misschien zien we elkaar daar, over vijf jaar, picknickend bij de Blauwe Stad. Maar dat weet ik dus niet. Komt er nu een nieuw picknickgebied op fietsafstand van Stad?
Groeten,
Lolkje


Naam : Gerrit Jan van den Toorn
E-mailadres : gjtoorn@home.nl

Will,
Helaas gemist. Komt er een herhaling. Ook handig voor hen die de uitzending eveneens gemist hebben.

Groet,

Gerrit Jan van den Toorn


Naam : Hedwig Minses
E-mailadres : hedwigm@home.nl
Datum : 12/4/2004
Tijd : 20:10:57

Hoi Wil,
Ik heb net Blauwe Stad gezien op tv-noord en dacht reageer gelijk maar even nu het me nog helder voor de geest staat.
Vond het wel indrukwekkend. De emoties van de mensen komen goed tot uiting en vooral Ge wint daarmee denk ik de sympathie van de kijker. Hun herinneringen zijn levend en ze komen op een overtuigende manier over, ongedwongen, eerlijk. Hun liefde voor het land is duidelijk merkbaar.
De muziek vindt ik ook goed gekozen, het deed me denken aan lang vervlogen tijden, een reis terug ofzo.

Wat ik een heel mooi stukje vond is Corrie die in de struiken op zoek gaat naar het plekje van vroeger, haar tocht door de struiken, geritsel (mooi gefilmd, je loopt als het ware mee) en hoe ze dan een stuk mos meeneemt, voor haar heeft dat veel betekenis en zet je aan het denken.
Dan de boer die verteld en met zijn blote handen in de modder graaft, en vol trots de grond toont.

Verder zie je niet veel landschap, maar denk ook dat dat verveeld als het te lang duurt, het is genoeg wat in beeld is gebracht.

De stukjes zijn mooi in elkaar gezet, dan die weer in beeld, dan die, afwisselend en vergelijkend.

Komen in een volgende aflevering de voorstanders aan bod? Wat zijn de argumenten waarom het moet worden veranderd en zijn de voordelen daarvan. Of misschien gaat het hier helemaal niet om, het is maar een gedachte.

Verder heb ik er niet veel verstand van, wou toch even reageren over hoe t op mij overkwam.

Veel succes ermee,
Hedwig


Naam : Jan Drenth
E-mailadres : jdrenth@werkman.org
Datum : 12/4/2004
Tijd : 21:27:04

Een rustige sympathieke documentaire. Veel aandacht voor details en een verademende diepgang. Ik herkende het proces, want het schip van mijn ouders is ook eens "gesaneerd". Ik vraag me af of iemand, die geen dialect beheerst er even veel aan heeft als ik. Ik ga proberen ook de volgende te zien.


Naam : noor agter
E-mailadres : nooragter@zonnet.nl
Datum : 13/4/2004
Tijd : 10:06:30

Hallo, allereerst complimenten. Ik heb van het begin tot eind geboeid gekeken. De manier van interviewen, de gekozen quotes, de mensen vond ik interessant en mooi in beeld gebracht.
Wel vond ik het lastig dat ik het al gelezen had en zodoende wist hoe de verhaallijnen liepen. Misschien dat ik anders in moeilijkheden was gekomen. Ik vond de quotes erg kort gesneden. Had misschien graag een tussenbeeld tussen de verschillende mensen gehad. Soms wilde ik een quote even op me in laten werken en dan moest ik me alweer op een ander concentreren. (ouderdom?)
Prachtig vond ik Corrie met de grond van haar jeugd in de handen. Dat ruiken eraan.
Wat ik goed vond was dat de beleving centraal stond en het onderwerp niet afstandelijk werd doodgeluld.
Het contrast met de officiële start van het project had wat mij betreft verder naar voren gekund.
En ik kwam erachter dat als ik niks over het project had geweten, ik dat na het zien van deze docu ook niet had geweten.
Nergens wordt volgens mij duidelijk dat de boel onder water komt te staan. Klopt dat?
Wel dat het gaat verdwijnen, maar waarom?
Hoe dan ook, een mooi stuk werk, wens jullie met het vervolg veel succes!

groeten,

Noor Agter


Naam : Baukje Rutgers
E-mailadres : bcrutgers@planet.nl
Datum : 13/4/2004
Tijd : 11:55:07

Hallo, mijn complimenten voor deze mooie film. vooral fijn, dat zowel de vrouwen, als de ,mannen van de streek aan het woord zijn. Spannend was dat stukje met die vrouw die de bosjes in ging en vertelde over de vakantiedagen met haar zus. Hele dagen zaten ze daar aan het water. Het idee... De oude man en zijn koe-hok. Dat woord kende ik nog niet. Mijn man en zoon konden echter de helft niet verstaan, dus voor hen zou ondertiteling een verrijking zijn, want ook hun taal is boeiend.
Als 't even kan wil ik graag de volgende afleveringen ook zien. Dus, mooi zo. Dat geldt overigens ook voor deze heldere site, met z'n duidelijke doorlinks.'t Heeft vast een andere naam, maar je begrijpt vast wel wat ik bedoel.
Het was een genoegen. Baukje Rutgers.


Naam : Rita Viersma
E-mailadres : r.viersma@home.nl
Datum : 13/4/2004
Tijd : 20:57:43

Hallo Wil,

ik heb met plezier gekeken naar de film, met name doordat de emoties van de mensen hun beleving van de blauwe stad weergaven en niet de opgeklopte lucht verhalen van de promotieteams
Ga zo door !

rita