bovenkant

Het boek Vrij in de kolonie is een uitgave van de Stichting Weldadig Oord (ondernemers in de recreatieve sector in de vrije koloniën van weldadigheid - Frederiksoord, Wilhelminaoord, Willemsoord). Het werd 20 augustus 2016 op spectaculaire wijze geïntroduceerd, toen een beurtschip met weeskinderen een kleine tweehonderd jaar na dato opnieuw aanlegde in Blokzijl. De volgende dag ging de introductie nog eens dunnetjes over tijdens de Koloniebelevenis in museum De Koloniehof in Frederiksoord.


kindHet is een dubbel-boek. Als je het aan de ene kant openslaat, is het een kinderboek, geschreven door kinderboekenschrijfster Daniëlle Schothorst en met tekeningen van Rob Hopstaken.
Centraal in het verhaal staan de broers Hans en Dirk, die met hun ouders als kolonisten gevestigd worden in de dan net opgerichte (1820) kolonie Willemsoord. Terwijl Hans best wel tevreden is met dit nieuwe bestaan, voelt Dirk zich er niet happy en wil hij liever weer weg. Het kolonieleven past niet iedereen!
Als je het boek aan de andere kant openslaat, is er een even groot deel voor volwassenen, geschreven doorvolw ondergetekende. Daarin vertel ik aan de hand van feiten en citaten over de oprichting van de koloniën en hoe de mensen daar leefden.
Totaal 48 bladzijden, rijk en kleurrijk geïllustreerd met foto's, prenten en kaarten.
Met ondermeer De duvel is niet in staat order te houden onder zulk een boel, over de stichting van Willemsoord, Twintig broden van Vlissingen, over de reis die de kolonisten moesten ondernemen om bij hun nieuwe huis en woonplaats te komen, Bin mij de hand op de rug, dan zal ik je gooijen, over de - soms wat problematische - omgang tussen de kolonisten en de boven hen gestelde wijkmeesters, Opvoeden tot eene hogere beschaving, verlichting en werkdadigheid, over het (hele goede) onderwijs op de kolonie, en nog veel meer.

Lees alles over de presentatie van het boek, inclusief links naar gemaakte tv-uitzendingen,
over de organisaties en mensen achter het initiatief en over de manieren om het boek te bestellen op:

www.weldadigoord.nl/kolonieroman/


Op de facebook-pagina van de Stichting Weldadig Oord staan meer foto's van de presentaties op 20 en 21 augustus 2016.

Wil Schackmann