BOEKEN


Ik_en...
Ik ""debuteerde"" eind 1987 met De dood van opa Appinga, dat een jaar later, dus eind 1988, gevolgd werd door Genoeg gesold. Daarna ging er iets langer (anderhalf jaar) overheen eer midden 1990 uitkwam De BV Zusters Diaconessen.
Informatie over die boeken staat hieronder, maar ze zijn inmiddels alledriemijn_gereedschap allang niet meer in de boekhandel te krijgen, dus wie belangstelling heeft moet naar de bibliotheek of kijken in de ramsj.
 Of...
verder kijken op de site, want daar ben ik bezig die oude tekst op te zetten. Genoeg Gesold staat er helemaal op (klik hier), van De dood van opa Appinga ongeveer één-derde (klik hier), en van De BV Zusters Diaconessen de eerste twintig bladzijden (klik hier).
Hoewel het iets heeeel anders is, doe ik hieronder voor de lol ook de omslagen van de Amsterdamse Jongeren Woonboekjes die ik in de jaren '78 - '83 schreef toen ik bij de stichting Ideele Kamerbemiddeling en Huisvesting werkte.

 
 
 
 
 
 
 
 
De dood van opa Appinga Het was halverwege een woensdagmiddag toen in enen de oude opa Appinga bij ons in de straat dood neerviel. 

Zo, denk je dan, even opruimen en daarmee basta. Maar zó gemakkelijk is het allemaal niet. De officiële instanties willen eerst geld zien. 'Je zou jezelf toch bijna een ongeluk begaan aan die gasten', mompelt ome Sjoerd terwijl de straatbewoners op een grimmige muur van 'eigen bijdragen'stuiten. 'les niet koet', vindt ook Achmed. De huisbaas ruikt uiteraard meteen handel en de oude mevrouw Stuit (zo seniel als een looien deur) blijft opa Appinga maar Hendrik-Jan noemen. En zo heet-ie niet. Daarbij is Willum door zijn pils heen en doet Berend niets anders dan naar Kitty kijken. 

Gelukkig hebben we Jaap Gijssers in ons midden en die heeft jarenlang een sigarenzaakje gedreven, dus die weet voor elke crisissituatie de correcte gedragslijn. 

Nou ja, correct.
..

De dood van Opa Appinga,  ISBN 90-225-0787-4, uitgeverij De Boekerij, uitgekomen eind 1987, 123 pagina's, omslagtekening Jan Wesseling

Terug naar bovenaan de pagina
 


 


genoeg gesold 'Deze tram gaat door naar de remise. U wordt verzocht hier uit te stappen en de volgende wagen te nemen,' sprak de bestuurder in de microfoon. 

Jaap Gijssers draaide zich half in zijn bank om en keek mij aan. Ik draaide mijn hoofd schuin naar achteren en keek ome Sjoerd aan. Ome Sjoerd keek de naast hem zittende tante Bets aan. Tante Bets keek over het gangpad heen naar Kitty. De beheerder van de fietsenstalling had zich in zijn bank omgedraaid zodat Kitty hém aan kon kijken. Vervolgens keek Jaap Gijssers tante Bets aan, de beheerder van de fietsenstalling keek mij aan en ome Sjoerd keek Kitty aan. Daarna wendden we ons allemaal naar voren en zeiden: 'Nee'. 

Net als een jaar geleden, toen een van hun bejaarde straatgenoten het leven liet (De dood van opa Appinga), krijgen de meerjarige, échte sociale minima uit de Brederodestraat het aan de stok met Het Gezag. Als je maar geld hebt voor één uitstapje per maand en dat loopt dan zó af... Dan word je wat humeurig. Dan raak je een beetje in de contramine. Dan wil je ook wel eens een keer je zin hebben. Ja toch?


Genoeg Gesold,  ISBN 90-225-0866-8, uitgeverij De Boekerij, uitgekomen eind 1988, 121 pagina's, omslagtekening Jan Wesseling

Terug naar bovenaan de pagina
 
 
 
 
 

 


diac Jaap Gijssers had een vlekje op zijn long. Het moest wel even onderzocht worden en dat kon alleen als Gijssers voor een paar dagen zijn intrek nam in het ziekenhuis. 

'Voormalig sigarenboer ranselt woekeraars uit voorhal' of 'Dubbele herrijzenis op tweede dag'. Zo zouden de krantekoppen geluid hebben als ze erover geschreven hadden. Maar ja, ze schrijven natuurlijk nooit over gewone mensen... Schackmann wel, maar die was er dan ook zelf bij. Net als eerder, toen een van onze bejaarde straatgenoten het leven liet (De dood van Opa Appinga) of toen we moeite hadden met tram 17 thuis te komen (Genoeg gesold).

Deze keer had de schrijver een heel dringende reden om erbij te zijn, want zijn Jacky stond 'op springen'. Zodat toch op schrift is gesteld wat er allemaal gebeurde na de constatering dat Jaap Gijssers een vlekje op zijn long had.


De BV Zusters Diaconessen,  ISBN 90-225-1028-X,  uitgeverij De Boekerij, uitgekomen medio 1990, 125 pagina's, omslagtekening Jan Wesseling

Terug naar bovenaan de pagina  W78W79W81W83