Het Leven Sta Je steeds Weer Van Te Kijken,
   een vier-delige miniserie over soap en de jacht op kijkcijfers
          door Wil Schackmann & Paul Lochtenberg

Het thema

Heel kort samengevat

Het verhaal in 1 A4tje (700 woorden)

De protagonisten

Het verhaal op 3 kantjes (1600 woorden)

De eerste aflevering als script
 

Terug



 


 
 

Het thema
 

Het verhaal van Kijkcijfers versus Beschaving is vaker verteld, bijvoorbeeld in de film Network.

Maar in de mini-serie Het Leven Sta Je Steeds Weer Van Te Kijken hebben we de premisse ‘Kijkcijferjacht leidt tot scrupule-verlies' geactualiseerd.

Aangepast aan de laatste ontwikkelingen en met voor de  lage landen herkenbare elementen voeren we de kijker  langs de verloedering van soap-Drama naar steeds ergere verten.

Ons wapen is de satire, de schromelijke overdrijving.
 

TERUG NAAR BOVEN


 


 
 

 

Heel kort samengevat

De serie begint met een schrijfteam dat volgens de E.R-methode (John Wells), met bijvoorbeeld een dagelijkse ochtend-pitch, een daily soap schrijft. Scènes en beelden van het schrijfteam in actie worden afgewisseld met de scènes die ze geschreven hebben.

Het schrijfteam werkt in het pompeuze complex van de media-tycoon JC, die steeds verdergaande eisen aan hun werk stelt.
Zo heeft hij eigenhandig de titel al veranderd van Vrouw Aan De Top naar Het Leven Sta Je Steeds Weer Van Te Kijken en zo haalt hij een blonde stoot uit de typekamer om in de soap mee te spelen. 
Er blijft weinig over van het oorspronkelijke plan van teamleidster Ankie, die een serie-plan had gemaakt over een sterke zakenvrouw, helemaal niet als JC omwille van de kijkcijfers de soap verplaatst naar een safaripark.
Zijn eisen worden steeds gekker en leiden uiteindelijk tot levensbedreigende situaties.
 

TERUG NAAR BOVEN

 


 
 


Het verhaal op 1 A4-tje

De jonge stagiaire Michelle kijkt ademloos toe hoe een schrijfteam, onder leiding van Ankie, de laatste hand legt aan de nieuwe kwaliteitssoap Het Leven Sta Je Steeds Weer Van Te Kijken. In het redactielokaal, in het pompeuze complex van de media-tycoon JC, heerst een hectische sfeer. Plotlijnen en cliffhangers vliegen over tafel en regelmatig komen rushes binnen, wat een hilarische afwisseling tussen 'het scheppen' en de daaruit voortvloeiende scènes oplevert.
En dan grijpt JC ook nog regelmatig in. Eerder heeft hij al eigenhandig de titel verzonnen, nu eist hij bruistabletten (inscript-sponsoring) in scènes en verjongt hij het protagonistentableau door een blonde typiste uit de typekamer te plukken.
Als ze samen met hun zoontje thuis de eerste aflevering bekijken, levert Fien, Ankie's partner, kritiek op de artistieke prestatie.
De kijkcijfers vallen tegen en JC is laaiend. Hij moet hier ook alles zelf doen. In de geheel vernieuwde leader blijken de soap-protagonisten op safari te zijn: leeuwen die grommend ten aanval springen en angstig kijkende protagonisten in auto's.
Maar hoe komen die mensen in godsnaam daar? vraagt de redactie wanhopig. Verzin maar wat, zegt JC, daar krijg je voor betaald. Ankie: De kijkers denken dat we gek geworden zijn. JC: Kijkers denken niet.

Alles wordt omgeschreven naar 'interieur auto' en JC krijgt gelijk. Dit lijkt de mensen wel spannend en het marktaandeel stijgt. De acteurs protesteren dat ze zich onveilig voelen. Voor jou tien anderen, zegt JC. En mensen hebben er veel voor over om met hun hoofd op de televisie te verschijnen.
Michelle's eerste cliffhanger wordt weggehoond omdat de cliff niet hangt, maar door JC aangekocht materiaal levert een arena-gebonden afleveringsslot: de afgewezen minnaar stapt de auto uit en dat wordt gemonteerd met documentaire beelden hoe een oppasser door leeuwen wordt verslonden.
Hun zoontje raakt overstuur van die onsmakelijke beelden en Fien neemt de schuldbewuste Ankie onder handen. En ze vindt ook dat Ankie de laatste tijd teveel drinkt.
Het heeft de kijkcijfers wèl goed gedaan en JC rekt de grenzen van product-placing als in het safaripark ineens inbouwkeukens staan. De montage-truc wordt herhaald, maar het effect ebt weg. het marktandeel jojoot en JC wil alles anders, groter, gewelddadiger, sensationeler! Verhaallijnen, plotpoints en twists worden steeds wilder door elkaar geschud en de schrijvers krijgen nu zelf moeite het te volgen. De fictie van de soap en de werkelijkheid van het schrijfteam beginnen door elkaar te lopen.
JC wil sex, pakt de seriehoofdlijn van Ankie af en geeft hem aan schrijteam-benjamin Walter die van de succesvolle zakenvrouw een losgeslagen nymfomane maakt. En toch is het marktaandeel weer gedaald. Waarom, piekert JC, kijken die klootzakken nou niet!
Fien neemt Ankie stevig onder handen, zij schept de ruimte waardoor Ankie zich aan haar schrijfcarrière kan wijden, maar als er zulke rommel uitkomt...  Slaande ruzie, Ankie loopt boos weg, ze gaat stappen en innemen. Total loss wankelt ze de kroeg uit en wordt benaderd door een man in een pak...

Het schrijfteam vraagt zich af waar Ankie is als ze haar on screen katerig zien ontwaken. In het safari park. JC's ultieme ingreep wordt door de tycoon zelf toegelicht: soap is passé. Geen gezeik meer met verhaallijnen, de mensen spelen gewoon zichzelf en de kijkers stemmen wie het park mag verlaten en wie voor de leeuwen gaat.
De helft van de acteurs wilde blijven en ter aanvulling zijn ronselaars de kroegen langsgegaan. Over Ankie's gezicht wordt haar stembiljet, met haar persoonlijke gegevens inclusief haar voedingswaarde, geprojecteerd. Protagonisten vechten voor hun leven, worstelend met de vraag: 'Hoe maak ik mijn con currenten zwart zonder dat opvalt dat ik een matennaaier ben?'
Samen met Fien zet het schrijfteam een steunactie op, maar Ankie weigert met een verwijzing naar haar sexuele geaardheid mee te doen aan ranzige sekstoespelingen en dreigt de verkiezingen te verliezen. Maar ze kunnen schrijven...
Het team verschaft zich toegang tot de montagekamer en maakt een sequentie die Ankie's concurrenten op hun onvoordeligst portretteert. Als de stembussen gesloten zijn, gaat de blonde typiste voor de leeu wen. Ze roept vertwijfeld dat het toch alleen een spelletje was, maar berust in haar lot als ze beseft hoe beroemd ze zal worden: de beelden zijn al wereldwijd verkocht.
Bij de uitgang van het safaripark valt Ankie de anderen in de armen.

TERUG NAAR BOVEN
 


 
 
 

 

DE PROTAGONISTEN

ANKIE (35) is de schrijfteamleidster. Een aantrekkelijke vrouw, klein, slank, roodbruin geverfd haar, modieus gekleed. Ankie heeft de filmacademie gedaan en was daarna free-lance-journaliste voor film en mode. Na jaren leuren met scripts is ze er eindelijk in geslaagd een opzet voor een drama-serie te slijten aan de media-tycoon JC. Er moet nog wel wat aan het verhaal gesleuteld worden...
Ankie is lesbisch en heeft dankzij een zaaddonor een zoon, JORDI (10). Die voedt ze op, samen met:
HENNY (32), haar vriendin. Stevig gebouwd, kort blond haar. Om Ankie de kans op een car rière te geven, is zij tijdelijk Huisvrouw. Maar geleidelijk groeit haar twijfel over de artistieke output...

JC (38 jaar) is Ankie's antagonist op het werk. Hij is een grote producent van t.v.-amusement met een eigen mediacomplex. Hij is uitsluitend in mensen geïnteresseerd voorzover ze de onstuitbare groei van zijn imperium bevorderen.
JOHAN (40) is de senior-staffwriter, door Ankie aangetrokken voor met name de constructie van de lange lijnen. Hij is lang, iets te zwaar, draagt een morsige broek en oud colbertje. Johan is niet van zijn stuk te brengen, behalve door:
WALTER (24), vlotte jongen met ringetje in zijn oor, door JC in het schrijfteam gezet met de belofte dat hij het in zijn bedrijf nog ver zal schoppen. In zijn eigen ogen een Don Juan met briljante ideeën die niet voldoende gewaardeerd wordt. Ook niet door:
MICHELLE (19), de stagiaire. Ze fungeert dramaturgisch als de cowboy die het stadje inrijdt: met haar zien we hoe een schrijfteam een soapserie opbouwt. Zij is een leuke, jonge meid, ijverig, leergierig, enthousiast en soms de vertwijfeling nabij. Dan krijgt ze hulp van:
LAETITIA (40), de koffiejuffrouw/schoonmaakster in JC's bedrijf. Zij is een gezellige Antilliaanse en weet dankzij haar kijkervaring alles van soaps.


DE PERSONAGES IN DE SOAP die het schrijfteam schrijft, zijn typetjes:

- Rode verhaallijn: Sonia (55), zakenvrouw aan de top, sterk, en James (35), directiesecretaris, vilein.

- Blauwe verhaallijn: Karin (23) dochter van Sonia en Dino (30), de door haar moeder afgewezen mediterra ne minnaar.

- Groene verhaaklijn: Eric (30), Sonia's oud ste zoon, een slapjanus, getrouwd met Joanna (28), zwanger (maar niet van hem).

- Gele verhaallijnlijn: Bart, (45), IT-er, toe komstig geheime minnaar van Sonia, getrouwd met Elsbeth (35), huistrut.
 

TERUG NAAR BOVEN