TRANSCRIPTIE van een briefje van Lestevenon van Hazerswoude aan Valckenaer over Etta dd 5 januari 1793, overgenomen uit RGP1 pagina 194noot

Volgens RGP1 bevindt een kopie van dit briefje zich in het archief Dumont-Pigalle, Nationaal Archief toegang 2.21.057 letter N N N N N. Dat is tegenwoordig invnr 110.

Willem Anne Lestevenon van Hazerswoude is een zoon van Mattheus Lestevenon, de ambassadeur in Frankrijk. Colenbrander noemt Willem Anne Lestevenon van Hazerswoude 'een der aanvoerders van den democratischen vleugel der patriotsche regenten'.

Johan Valckenaer is een hoogleraar uit Franeker die in 1787 wegens zijn pattriottische gezindheid naar Frankrijk moest vluchten en zich daar ten tijd van dit briefje nog bevindt.

Met de in de brief genoemde Renaud wordt bedoeld Claude André Benoît Reynaud de Bonnassous (1759-1821), burgemeester van Puy-en-Velay en afgevaardigde van de Haute-Loire in eerst de Wetgevende Vergadering en op het moment de Conventie. Etta noemt hem in haar brieven enkele malen en zal hem in 1795 machtigen om namens haar op te treden in Parijs als haar bezittingen in beslag zijn genomen.

Colenbrander voegt aan dit briefje toe dat er geen schaduw van bewijs is dat Etta behalve op de avond van 7 november 1792 in de tegenwoordigheid van de Prins of de Prinses is toegelaten.


La prétendue baronne d'Aelders qui depuis environ deux mois est à la Haye, est en correspondance avec le député Renaud de la haute Loire; elle voit le Grand Pensionnaire et elle se vante que c'est par lui qu'elle reçoit ses lettres et dépêches.

On soupçonne qu'elle est admise en secret à des audiences chez la princesse d'Orange.

On est étonné de voir qu'elle est porteuse de passeports les plus flatteurs de M. Lebrun; ce ministre ne la connaît donc pas?

Elle va quelquefois chez M. de Brantsen, et elle est fortement soupçonnée de correspondre avee des agens anglo-prussiens.Je bent hier: OpeningBronnenRGP1 → pagina 194-195