Comedy over het voortgezet onderwijs,
door
Wil Schackmann & Paul Lochtenberg

VOORBEELDVERHALEN

De Open Dag
Het Digitale Rijbewijs Beginnersfoutjes
De Agoog
De Bel De Roostermaker
TERUG

 
 
 
  
De Open Dag

De Open Dag, waarop nieuwe leerlingen geworven worden, is voor de school 'de belangrijkste dag' van het jaar.
Ik dacht dat het examen dat was, moppert Cor, maar Gonny eist dat alle docenten een bijdrage aan de werving leveren.
De meesten hechten aan hun vrije zaterdag en proberen zich te drukken, maar Samira is enthousiast en schrijft een toneelstukje dat de docenten kunnen opvoeren. Ammenooitniet, zegt Cor, ik ben geen clown, ik ben docent. 
Dan geeft hij die dag een proefles, besluit Gonny en ze zet de allerzwaarste pressiemiddelen in.
Het toneelstukje wordt vooral door de lamlendige acteerprestatie van Boomberg een ramp, de leerling die was ingehuurd om een positief beeld van de school te schetsen, blijkt de strekking van zijn verhaal drastisch gewijzigd te hebben en Cor stuurt tijdens de proefles drie potentiële ouders de klas uit!
Waarna Samira bij een demonstratie per ongeluk het brandalarm in werking stelt en de school leegstroomt.
Verslagen zitten ze bijeen. Gonnie ziet het leerlingental en daarmee de financiën van de school al in rook opgaan, maar dan stromen de aanmeldingen binnen. Cors gestrengheid heeft zich rondgesproken en heeft diepe indruk op de ouders gemaakt.

Terug naar bovenaan de pagina

 
Het Digitale Rijbewijs

 volgt... 

 
Beginnersfoutjes

Als een betraande Samira bij Gonny haar hart heeft uitgestort over haar problemen met Mavo-3b, stelt Gonny de onwillige Cor aan als 'begeleider jonge docenten'.
Maar als hij achterin de klas een paar lessen heeft bijgewoond, is zijn commentaar dusdanig dat Samira alleen maar dieper in de put raakt.
Ze probeert strenger op te treden.
Mavo-3b heeft daar wel lol in en looft in het geheim een prijs uit voor de 50ste leerling die door haar de klas zal worden uitgestuurd.
Als Samira zonder dat te weten leerling nummer 49 naar de rector heeft gestuurd en iedereen uit Mavo-3b de 50ste wil zijn, ontstaat een onvoorstelbaar pandemonium. Samira verdwijnt overspannen de ziektewet in.
Maar dan gaat Cor eens hartig met de klas praten.
En als Samira op therapeutische basis even haar collega's in de docentenkamer bezoekt, komen die jongelui de genoemde prijs én een bloemetje aan haar geven, want ze vinden haar toch wel aardig en ze bedoelen het niet zo rot.
 

Terug naar bovenaan de pagina

 
De Agoog

Volgt... 

 
De Bel

Volgt... 

 
De Roostermaker

De door conrector Boomberg gemaakte roosters deugen niet, waardoor docenten naar hun klas en klassen naar hun lokaal lopen te zoeken.
Gonny wil dat Boomberg afstapt van zijn onontwarbare prikkaartensysteem en het nieuwe computernetwerk gebruikt.
Uiteindelijk maakt Gonny er een werkstraf van voor een leerling die begaafd is maar toch zal blijven zitten omdat hij het hele jaar elk vrij uur op internet zat en verder helemaal niets heeft uitgevoerd. 
Er rolt een perfect rooster uit de computer, maar de leerling heeft meteen een tijdbom-virus geïnstalleerd, dat zal afgaan als ze hem niet laten overgaan.
Dat wordt serieus overwogen, maar de voorlopige cijferlijst is desastreus.
Er wordt een compromis gevonden waarbij de leerling onder begeleiding van enkele docenten zich alsnog volkomen uit de naad werkt om zijn cijfers op te halen.
Bovendien krijgt hij extra studiepunten als hij met een groepje collega-nerds een website voor de school maakt.
Als de docenten weg zijn, begrijpen we uit de opmerkingen van de naar het scherm kijkende jongeren dat er nogal wat bloot op die homepage gaat komen.

Terug naar bovenaan de pagina