Tucht voor veteranenhuisgezinnen in Veenhuizen

Veteranen wonen meest in de kleine (4.20 bij 4.70 meter) woninkjes aan de buitenkant van het tweede en derde gesticht te Veenhuizen. Sommigen wonen in veldwachtershutten op het terrein. Vanaf november 1828 enkelen op de Ommerschans.

Zie voor meer informatie dit algemene stukje over veteranen en het contract voor overname en de verplaatsing van enkelen naar de Ommerschans.

De tuchtrechtspraak vindt plaats op basis van het 'Reglement van Policie en Tucht voor de kolonisten huisgezinnen van 8 july 1829' (zie bij Reglementen). Op het eind van dat reglement staan enkele additionele artikelen met betrekking tot veteranen.

De meeste van deze transcripties zijn gemaakt door Luurt Vrijen, met af en toe eentje door een nazaat. Zie voor algemene opmerkingen bij de transcripties de 'Openingspagina tucht'.


Zitting
Betrokkenen
23-09-1829
VH2: De zoon en dochter van fuselier Steiner hebben de korporaal Nikopskij beledigd. Getuigen sergeant Steemink en de vrouw van fuselier Boon.
10-12-1829
VH3: De veteranen Broekmeijer, Loesberg en Schoenmaker willen niet meewerken als een aantal van hun moet verhuizen van het derde naar het tweede gesticht en ze doen opstandig tegen de commandant der veteranen kapitein Thonhäuser. Ook gehoord: Onder Kapitein Bühler.
13-02-1830
VH3: De veteraan Krijnberg heeft de arbeidersweduwe J. van den Berg zwanger gemaakt. Zie ook de eerdere behandeling bij de raad van tucht voor arbeidersgezinnen.
03-04-1830
VH2: Adolfina, dochter van de fuselier J: Le Bruin is zwanger. De door haar aangewezen vader, Jacobus Baggermans, een zoon van de veteranenweduwe Schmidt, ontkent.
11-04-1831
VH2: Veteranendochter Sophia Tromp heeft de veteranenweduwe Schabel mishandeld. Getuigen de vrouw van veteraan van der Zijp en bedelaarskoloniste Van Borghem.
18-01-1835
VH2: Geen transcriptie, alleen samenvatting. De weduwe van veteraan Joseph Klapvelder heeft jenever aan een bedelaarskolonist verkocht.
25-08-1835
VH3: De veteraan Smit heeft de veteraan Blanke en vrouw mishandeld. Ook betrokken de vrouw van de veteraan Braxhoofden. Getuigen: de vrouw van de schapenherder Rijmsma, de vrouw van arbeiderskolonist Brouwer, de vrouw van het bedelaarshuisgezin Klok en de arbeiderskolonist Foon.
14-11-1842
VH1: Veteranendochter Dolfina Le Bruin: zwanger van bedelaarskolonist J. Olaf. (Is dit een zus van Adolfina, zie 03-04-1830)